Foto: Bij Eva fotografie
Daphny Griffioen is de founder van Mother of Minimalists, een platform over bewust leven, ouderschap en lifestyle. Alles op dit platform wordt benaderd vanuit een minimalistisch oogpunt: als je weet wat de essentie is, kun je al het andere loslaten.
Zodra ik Daphny gedag zeg valt me op hoe vriendelijk en rustig ze is. Direct heb ik de indruk van een zelfverzekerde vrouw die weet waar ze voor staat en wat ze belangrijk vindt in het leven. Daphny blijkt een vrouw met een missie waarover ze gepassioneerd vertelt. Wat ben ik blij dat ik haar kan spreken.
Hoe is Mother of Minimalists ontstaan?
‘Ik heb jaren voor verschillende media geschreven over onder ander lifestyle, mode en human interest. Ik wilde ook graag over minimalisme en bewust leven schrijven, maar daar was de doelgroep van de grote bladen toen niet klaar voor. Minimalisme was nog lang niet zo bekend of populair als nu. Omdat ik dit wel miste in mijn werk ben ik gaan nadenken over een platform waarop ik mijn visie met de wereld kon delen. Toen ik moeder werd, werd ook Mother of Minimalists geboren. Ik wist wat ik aan mijn kinderen wilde meegeven, ik wist waar ik voor stond en dat wilde ik met de wereld delen. Een wereld die inmiddels ook klaar was om mijn boodschap te ontvangen. Mijn platform is inmiddels zo’n drie á vier maanden online’.
Wat wil je met Mother of Minimalists bereiken?
‘Ik wil graag dat het een ‘go to’ plek wordt voor nieuwe ouders. Ouders die overdonderd zijn door alles wat er op ze af komt door de geboorte van hun kind en zich afvragen of ze het wel goed doen. Bij Mother of Minimalists kunnen ouders zien: zolang je je hart volgt is het goed’.
Hoe zou je je missie omschrijven?
‘Toen ik net moeder werd wilde ik alles goed doen, maar ik wist niet precies hoe. Ik kreeg allerlei advies en dacht dat ik kon falen of slagen. Ik hoorde ook veel andere ouders zich afvragen: ‘Doe ik het wel goed?’ Gaandeweg lukte het me steeds beter om op mijn gevoel te vertrouwen. Ik gaf mijn moederinstinct ruimte en daardoor ging opvoeden steeds meer ‘als vanzelf’. Dat gevoel wilde ik delen, zodat andere jonge, nieuwe ouders ook meer in tune kunnen komen met wat voor hen natuurlijk voelt. Het is voor iedereen anders hoe dit eruit ziet. De standaard adviezen passen niet altijd.
Voorheen had ik een heel sterke mening over ouders die fulltime werkten met jonge kinderen. Pas later ontdekte ik dat ik dat zo voelde omdat die manier van opvoeden totaal niet bij míj zou passen. Voor een ander hoeft dit natuurlijk niet zo te zijn. Het is juist goed dat we allemaal zo divers zijn. Dat heeft de wereld nodig. Terugkomend op mijn missie: ik wil ervoor zorgen dat iedereen weer gaat opvoeden vanuit het hart, vanuit gevoel, vanuit instinct’.
Wil je met de naam Mother of Minimalists alleen andere minimalisten aanspreken?
‘Nee zeker niet. Minimalisme gaat voor mij inmiddels al lang niet meer alleen over zo min mogelijk spullen hebben. De kern van minimalisme gaat over kijken naar wat belangrijk is, naar wat er echt toe doet in je leven. Als je daar je aandacht op richt, kun je de rest loslaten. Hoe dat eruit ziet is voor iedereen verschillend, daarom is minimalisme voor iedereen en is iedereen welkom bij Mother of Minimalists’.
Hoe is jouw ontwikkeling richting minimalisme verlopen?
‘Mijn man is denk ik altijd al minimalist, zonder dat we dit zo noemden. Toen wij jaren geleden ‘The Minimalists’ gingen volgen, was er zoveel herkenning. Er was wel een naam voor! In de loop van de tijd zijn we het eigenlijk steeds meer gaan omarmen. Het begon met het wegdoen van spullen en onszelf uitdagen met hoe weinig spullen we het zouden redden. Op een gegeven moment woonden mijn man, onze dochter en ik in een appartement van 35 vierkante meter. Mijn man en ik sliepen in de woonkamer, onze dochter in de slaapkamer. We konden niet anders, maar het was ook een leuke uitdaging. Omdat we zo weinig ruimte hadden, hadden we alleen de ‘bare necessities’. Als we met de hele familie gingen eten hadden we drie borden en de rest moest improviseren met bakjes en schaaltjes. Toen we iets groter gingen wonen zijn we blijven nadenken over wat we nu echt nodig hebben’.
Wat doen jullie met de spullen die je weg doet?
‘Veel spullen gebruiken we helemaal op. Die gooien we weg als echt niemand er meer iets aan zou hebben. Andere spullen geven we weg’.
Waar let je op als je nieuwe spullen koopt?
‘Ik probeer zoveel mogelijk duurzaam te kopen, al zou ik dit meer kunnen doen. Ik wil kleding vaak en langere tijd kunnen dragen en goed kunnen combineren’.
Heeft het moederschap je veranderd?
‘Het moederschap heeft me niet zozeer veranderd, het heeft naar voren gebracht wie ik echt ben. Voorheen was ik meer bezig met voldoen aan een plaatje van wat ik zou moeten bereiken of doen. Sinds ik moeder ben heb ik meer berusting met wat er is, ik heb minder haast. Mijn kinderen hebben hieraan bijgedragen door mij dagelijks eraan te herinneren om in het moment te zijn’.
Wat heb je nog meer van je kinderen geleerd?
‘Ik vind het prachtig om te zien hoe zij naar de wereld kijken, hierdoor kijk ik ook met een andere blik naar de wereld. Daarnaast houden ze me een spiegel voor en leren ze me dagelijks over vergeving en loslaten’.
Hoe komt jullie levensvisie terug in de opvoeding van jullie kinderen?
‘We vinden nabijheid, saamhorigheid en harmonie erg belangrijk. Dat uit zich er bijvoorbeeld in dat we samen slapen. Daarnaast is er veel aandacht voor emoties. Emoties worden erkend en hoeven niet worden toegedekt of gestopt. Wij hebben weinig regels of structuur, omdat ik denk dat volwassen bemoeienis de onbevangen groei van kinderen in de weg kan staan. Ze mogen alles zelf ontdekken. Soms vraag ik me wel af hoe ze de hardheid van de buitenwereld zullen ervaren, al vertrouw ik er wel op dat ze veel aankunnen door de basis die ze nu meekrijgen’.
Op je website besteed je ook aandacht aan emoties.
‘Zoveel mensen hebben moeite met het adequaat uiten van emoties. Dat vind ik zonde. Emoties dienen een doel. Als je ze, dan verlies je jezelf en wat je kunt bereiken. Alles wat afwijkt lijkt er in onze maatschappij niet te mogen zijn. Er is weinig tolerantie voor emoties. Ik vind juist dat iedereen meer met geestelijke gezondheid bezig zou mogen zijn. We besteden veel aandacht aan ons lijf door te sporten en gezond te eten, maar gezondheid bestaat uit meer dan dat. Je moet ook voor je hoofd zorgen. Die gebruik je het meest. Ik doe dit zelf door veel te mediteren. Dat geeft me rust en rust brengt mij energie’.
Hoe zou je jezelf in vijf woorden omschrijven?
‘Ik ben energiek, gepassioneerd, creatief en gevoelig. Vul jij de vijfde aan?’ ‘Op basis van eerste indruk: zachtaardig.’ ‘Daar was ik zelf nooit opgekomen!’
Waar ben je trots op?
‘Ik ben het trotst op hoe mooi mijn gezin is. Dat iedereen de vrijheid krijgt om te doen waar hij/zij in gelooft en zich goed bij voelt. Ik haal zoveel energie uit plezier hebben met elkaar en samenzijn. Ik sta er regelmatig bij stil dat ik hiermee erg gezegend ben’.
Tot slot
Ik sprak Daphny maar een uurtje, maar ik merk de afgelopen weken al dat ik er vaak aan terug denk en dat ik zeker een aantal belangrijke inzichten met me meedraag en wil gaan toepassen. Hopelijk geldt dit ook voor jou.